Eksegetiikka = tieteellinen tutkimus, tieteellinen raamatuntutkimus ei ota kantaa hengelliseen, tulokset on perusteltava tietein. Eksegetiikka meinaa teksin ulostuomista ja selittämistä pitäen järjen ja uskon erillään. Ylestyi 1700-luvun lopulla.
Historialliskriittinen menetelmä on kriittistä ja puolueetonta tutkimusta ja siinä tutkitaan tekstien syntyhistoriaa ja tekstilajeja.
Lähdekritiikki = tutkitaan, mitä lähteitä on käytetty
Tekstikritiikki = eri käsikirjoituksia vertailemalla pyritään selvittämään tekstin mahdollisin alkuperäinen muoto
Redaktiokritiikki = tekstin kopioiden vaikutusta teksteihin, huomiota kiinnitetään siihen, millaisia virheitä yleensä tehdään
Traditiokritiikki = miten  teksetejä on alunperin käytetty, lukija itse vaikuttaa siihen, miten hän ymmärtää tekstin, kaikki ymmärtäminen vaatii soveltamista.
Yhä edelleen erilaiset tulkintatavat synnyttävät kristinuskon piirissä uusia yhteisöjä. Samankin kirkkoyhteisön kesken tulkintatavat voivat vaihdella huomattavasti.
Miten käskyjä pitäisi noudattaa, miten Raamatun ristiriitoihin tulee suhtautua? Tämä on allegorinen, eli vertauskuvallinen tulkinta. (Tekstit viittaavaat muuhunkin, kuin siihen mistä ne puhuvat)
Pelastushistoriallinen tulkinta = 1900-luvulla, keskitytään Raamatun perussanomaan (Jeesus) ja erotetaan sivu ja pääasioita.
Fundamentaalinen tulkintapa = Raamattu on sanasta sanaan virhetöön ja ristiriidato,fundamentaalisuudella on kannattajia eri puolilla maailmaa.
Eksistentiaalinen tulkinta = sulkee pois kaikki ihmeet, tulkinta on lukevan ihmisen kokemuksissa
Vapautuksen teologia = köyhät, sorretut,valtaavailla olevien näkökulmasta, joita Raamattu tukee
Feministinen tulkinta = raamattu naisnäkökulmasta, tasa-arvoa.Perinteinen teologia on ollut miesten hallitsemaa ja naisten kokemuksia on liioiteltu tai ohitettu. Jeesuksen opetukset ovat tasa-arvoisia.
Poleeminen tulkinta = tahallisesti heikennetään Raamatun arvovaltaa ja etsitään ristiriitoja
Humanistinen tulkinta = arvokas ja elämänkysymyksiä pohtiva tulkinta
Syvyyspsykologinen = näkemykset ihmisen mielestä ja vietestä, käytännön sovelluksia,esim. eläydytään Raamatun henkilöihin.