Uskonnollinen kokemus - ihmisen tapa suhtautua johonkin yliluonnoliseen ja pyhän kokemiseen, esim. jumalan aistiminen. Mm. lohtu, kiitollisuus, pelko ovat kokemuksen tunnelajeja. Erilaisiin tunnetiloihin yritetään päästä myös transsin, joogan tai meditaation avulla.
Terve & Sairas uskonnollisuus
Terve uskonnollisuus edistää hyvinvointia, antaa kokemusta elämän mielekyydestä, suojelee ihmistä pelolta. Terve uskonnollisuus ei myöskään estä ihmisen henkistä kasvua.
Sairas uskonnollisuus on kahlitsevaa ja jäykkää. Mielekkään elämän este ja sairas uskonnollisuus aiheuttaa ristiriitoja.
Uskonnollinen kehitys
Lapsen usko eroaa ja nuoresta, ja nuoren usko eroaa aikuisesta/vanhuksista. Pienemmät ja nuoremmat ajattelevat konkreettisesti, vanhemmat abstarktisti. Lawrence Kohlbergin moraalisen kehityksen teoriana vastasyntynyt ei ymmärrä hyvää ja pahaa, pieni lapsi tottelee rangasituksen pelossa ja palkkion toivossa. Aikuisena pohditaan moriaaliperiaatteina oikeaa ja väärää.
Uskonnollisen kokemuksen lajit
Kääntymis ja uudelleensyntymiskokemukset - kokonaisvaltaisia
Samanistinen kokemus - tavoitellaan jumalallista näkyä tai ohjeita näkymättömästä todellisuudesta,samaanit pyrkivät transsitilaan, joka on fyysistä rasitusta, jopa kärsimystä
Ihmekokemus - ilmiö on yliluonnollinen, outoja kuulo - ja näkö aistimuksia
Mystinen kokemus - (Mystiikka=voimakas kokemus jumaluuden läheisyydestä) uuden oivaltaminen todellisuudesta tai jumaluuden olemuksesta
Karismaattinen kokemus - koetaan saavansa jokin harvinainen taito, kuten kielillä puhuminen
Kokemukset ovat aina kulttuurisidonnaisia. Kokemusten tulkinta liittyy siihen uskonnollisuuteen ja kulttuuriin, missä sitä tapahtuu.