Vanha testamentti sisältää 39 kirjaa ja vanha testamentti on kirjoitettu 1000 - 160 eKr, alkuperäiskielenään heprea. Tekstit pohjautuvat eri lähteisiin ja teksteissä on kolme osaa; Toora,Profeetat,Kirjoitukset. Viisi mooseksen kirjaa, historia - ja profeettakirjat, runo - ja viisauskirjallisuus. Vanhan testamentin sisältönä - sananlaskuja, laulula, lajeka, rukouksia, pohdintaa.. Vanha testamentti alkaa siitä, miten maailma sai alkunsa. VT antaa ohjeita arkiseen elämään ja Jumalanpalveluksien viettoon > opetuksia, jossai sen aikakauden normeja ja ihanteita. VT:n luotettavuus ja varmuus on vaihtelevaa.
Historiankirjat ovat sen ajan patriarkaalisesta maailmasta.
Profeettakirjat, kertovat pääasiassa tapahtumien jälkeen. - Jesaja, Jeremia, Hesekiel. (12 pientä profeettaa myös) Profeetat varoittivat kansaa kriisiaikoina ja he saivat tietonsa mm. näkyjen ja fyysisten kokemusten kautta. Pienenpi pfoteetta, Danielin kirja, edustaa ilmestyskirjallisuutta.
Runo - ja viisauskirjallisuus = elävästi kuvataan tunteita, kuten surua, vihaa, rakkautta, iloa, suhdetta Jumalaan. Jumalaa näissä teksteissä kiitetään, mutta myös syytetään.
Sananlaskut ovat yleisinhimillisiä elämänohjeita, ja ovat kokemuksien tuomaa viisautta, tärkeää erottaa viisaus tyhmyydestä.
Psalmien kirja on erilaisia rukouksia. Niissä kiitetään ja ylistetään Herraa.