Moraali = ihmisen käyttäytymistä ohjaavaa käsitystä oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta
Etiikka = filosofian osa alue, joka tutkii moraalia.
Etiikka on teoriaa, moraali käytäntöä.
Uskontojen keskeiset kertomukset ja opit sisältävät ohjeita oikeanlaiseen toimintaan ja kaikissa maailmanuskonnoissa on myös yksityiskohtaisia sääntöjä. Esimerkiksi Uudessa Testamentissa ytimenä on lähimmäisen rakastaminen. "Kaikki mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Osa ohjeista on yksityiskohtaisia sääntöjä, jotka koskee rajattua ryhmää.
Uskonnot eroavat siinä, mikä saa ihmiset toimimaan moraalisesti oikein, esim, luonnonuskonnoissa tavoitellaan onnea ja onnen tavoittelu kannustaa hyviin tekoihin. Lähi - Idän uskonnoissa eettisiä periaatteita noudatetaan siksi, että ne ovat oikeudenmukaisen ja kaikkivaltiaan Jumalan säätämiä ja väärät teot ovat rikkomuksia Jumalaa vastaan.
Uskontojen kannattajat voidaan jakaa ryhmiin:
Liberaalit = liberaalien tulkinnat ovat uudismielisiä ja moderneja, suhtautuvat myönteisesti ja opit sovitetaan modernin elämän vaatimuksiin.
Konservatiivit = korostavat perinteitä ja uskonnon halutaan näkyvän kaikkialla yhteiskunnassa. Toisinaan konservatiitit eriytyvät muusta yhteiskunnasta.
Fundamentalistit = korostavat myöskin perinteitä ja uskonnon halutaan näkyvän kaikkialla yhteiskunnassa. Fundamentalistit pyrkivät myös aktiivisesti vaikuttamaan yhteiskuntaan, esim. lainsäädäntöön.
Liberaalia, konservatiivista ja fundamentalistista uskonnollisuutta esiintyy kaikissa maailman uskonnoissa.