Uskonnot jaetaan esimerkiksi maailmanuskontoihin ja etnisiin uskontoihin. Myös uskonnollisten yhteisöjen yleinen luokittelutapa on kirkkoon, lahkoon ja kulttiin.
Kirkko = organisoitunut yhteisö joka suhtautuu maalliseen yhteiskuntaan myönteisesti. Kirkko on vakiintunut yhteiskunnan instituutiona ja muokkaa yhteisön arvomaailmaa, toimintaa ja tavoitteita.
Lahko = tiukka ja sitoutunut yhteisö. Lahkolla on vahva johtaja ja yhteisö on kuin perhe; sosiaaliset suhteet hyviä ja tiivis yhteydenpito.
Kultti = palvonnan ympärille kehittynyt löyhä yhteisö, joka korostaa yksilöllisyyttä. Kultit usein muodostuvat vahvan persoonan ympärille. Kulteilla on eri johtajia ja jäsen saa suht vapaasti luoda omat rituaalinsa.
Myös muita yhteisöjä: mysteerikultit / salaseura, luostarit, utooppiset yhteisöt.
Yhteisöissä on erilaisia rooleja, joita normit säätelevät. Rooleilla hierarkia: uskonnollinen johtaja ylimpänä --- maallikko alimpana. Johtajuus voi olla virallista tai epävirallista. Virallinen on julkisesti tunnustettua, epävirallisessa valta perustuu persoonallisuuteen ja johtajiin liitetään erityislahjoja, kuten kyky ennustaa.
Erilaisia johtajia: paavi, guru, samaanit, erilaiset papit.