Uskontoa esiintyy kaikissa kulttuureissa jollakin tavalla. Olennaisesti yhteistä kaikille uskonnoille on niiden yhteisöllisyys yhteiskunnassa, esim. yhteisön jäsenet käyvät kirkossa tai palvovat samaa Jumalaa (kussakin uskonnossa oma Jumalansa/omat Jumalansa), usko myös yliluonnolliseen. Voidaan myös ajatella, ettei uskontoa ole ilman jumaluutta.

Olennaista uskonnolle on myös Pyhä / Pyhän käsite. Pyhä on jokseenkin "iso" ja  sen kokeminen jokseenkiin suurta. Pyhästä puhuttaessa / kokiessa käyttäytyminen muuttuu ja se herättää erilaisia tunnetiloja, kuten pelkoa ja kunnioitusta tai riippuvuutta. Esim. Suomen lipun koskettaessa vahingossa maata aiheutuu ns. häpeän ja oudon tunteen reaktio. Pyhää voi olla paikka, ihminen, tilanne, eläin, esine, kirja, kuten Raamattu. Itse olen pitänyt itselleni jotenkin Pyhänä rippiristiäni. Siihen ei liity mitään tunteita tms, mutta se on ollut poissa kaulastani konfirmaatiopäivän jälkeen vain 2 tai 3 kertaa.

Uskonnolla on myös omat tehtävät ja tarkoituksensa. Tarkoituksena esimerkiksi, että joissakin uskonnoissa tietyn ruoan syöminen on uskonnonvastaista. Tarkoituksena myös kussakin uskonnossa antaa ihmisille vastauksia elämän peruskysymyksiin. Uskonto avoimena käsitteenä käsittelee maallisia ilmiöitä, joissa kuitenkin havaitaan uskonnollisia piirteitä.

Myös myytit, riitit ja rituaalit ovat tärkeä osa uskontoa.

Myytti - vanhoja kertomuksia ja tarinoita, joita on kerrottu jälkipolvelta toiselle ja niitä on kertomuksia on pidetty totena

Riitti - säännöllinen ja toistuva palvontameno tai toimitus

Rituaali - muodostuu riittien toimituksista, esim. kaste tai hautaan siunaaminen, joka uskontoon olennaista jonkunsortin rituaalit